Właściwości zdrowotne oliwy – dlaczego warto ją spożywać?

Oliwa z oliwek to inaczej naturalny olej pozyskiwany z owoców drzewa oliwnego. Może dostarczać kilka nut smakowych jednocześnie, od akcentów owocowych, poprzez gorzkie, aż do pikantnych. Wszystko zależy od procesu produkcji i pochodzenia oliwek. Produkt ceni się w szczególności ze względu na bogaty, korzystny skład. Większość stanowią Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), w tym kwasy Omega-3 i Omega-6 o odpowiednich proporcjach. Do pozostałych składników zaliczamy witaminę E, witaminę K, karotenoidy, sterole i liczne antyoksydanty.

Korzyści ze spożywania oliwy z oliwek

Najkorzystniej działa tradycyjna, włoska oliwa z oliwek. Nie bez powodu produkt stanowi podstawę diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą na świecie. Zwłaszcza w kontekście kondycji układu sercowo-naczyniowego. Związki zawarte w oliwie z oliwek mają działanie kardioprotekcyjne – obniżają ciśnienie tętnicze krwi, normalizują poziom cholesterolu, zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych i ścian serca oraz zmniejszają stany zapalne w organizmie. Dzięki temu chronią nie tylko przed miażdżycą, ale i innymi chorobami układu krwionośnego (w tym także przed udarem mózgu). Udowodniono, że regularne spożycie oliwy z oliwek wspiera metabolizm glukozy, może więc wspomagać leczenie cukrzycy typu 2. Z kolei antyoksydanty chronią przed stresem oksydacyjnym, a więc i przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory czy schorzenia psychiczne.

Oliwa z oliwek wpływa korzystnie na stan emocjonalny i całą psychikę konsumenta. Poprawia bowiem pamięć i koncentrację, zwiększa zdolność skupiania się na jednej czynności oraz reguluje wahania nastroju. Zawiera cenne tłuszcze konieczne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz utrzymania wysokiej sprawności psychicznej osób w starszym wieku. Jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale i kompleksowo wspiera zdrowie. 

TWÓJ KOMENTARZ

szesnaście − jeden =