Poradnia dietetyczna może pomóc w leczeniu i zarządzaniu szerokim zakresem schorzeń zdrowotnych.
Poradnie dietetyczne to miejsca, w których można uzyskać poradę i wsparcie w zakresie zdrowego odżywiania. Dostarczają one informacji na temat różnych sposobów odżywiania się, a także najnowszych badań na temat korzyści płynących z właściwych nawyków żywieniowych.
Wiele chorób i schorzeń można wspomagać oraz leczyć poprzez zmianę diety. Poniżej przedstawiamy te, których najbardziej to dotyczy:
Dzieje się tak, gdy Twój organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny lub nie potrafi jej prawidłowo wykorzystać. Insulina jest potrzebna do przekształcenia cukru w energię, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Jeśli nie masz wystarczającej ilości insuliny, Twój organizm nie będzie w stanie pozbyć się glukozy z krwi i będzie się ona gromadzić w krwiobiegu, powodując hiperglikemię (wysoki poziom cukru we krwi). Długotrwałe skutki wysokiego poziomu glukozy we krwi obejmują uszkodzenie nerwów (neuropatia), problemy ze wzrokiem i niewydolność nerek. Zdrowa dieta w połączeniu z programem ćwiczeń fizycznych może pomóc w leczeniu cukrzycy i zapobieganiu powikłaniom wynikającym z tego stanu.
Jest to choroba autoimmunologiczna, w której organizm atakuje własną tarczycę, powodując stan zapalny i ostatecznie prowadząc do niedoczynności tarczycy.
Dietetyk może pomóc Ci określić, czy powinnaś unikać pewnych pokarmów, takich jak gluten i nabiał, aby sprawdzić, czy powodują one objawy. Dieta dla osób z Hashimoto jest wymagająca, ale kluczowa dla utrzymania jak najlepszego stanu zdrowia. Należy pamiętać, że nie ma jednej diety odpowiedniej dla wszystkich chorujących na Hashimoto. Dietę należy dostosować indywidualnie do osoby, jej schorzeń i stanu fizjologicznego.
Wysokie ciśnienie krwi występuje, gdy serce musi pracować ciężej niż normalnie, aby przepchnąć krew przez tętnice, ponieważ są one zwężone lub usztywnione. Wybierając zdrowszą żywność, dietetyk może pomóc obniżyć ciśnienie krwi w sposób naturalny, bez stosowania leków.
Cholesterol jest substancją podobną do tłuszczu, która znajduje się we wszystkich komórkach naszego ciała, ale staje się szkodliwy tylko wtedy, gdy jest go zbyt dużo w naszym strumieniu krwi.