Pakowarka próżniowa – dlaczego warto ją posiadać?

Pakowarki próżniowe służą do usuwania powietrza z opakowań z żywnością, zmniejszając tym samym przestrzeń, jaką zajmują one podczas przechowywania i transportu. Proces usuwania powietrza z opakowania zmniejsza również ilość tlenu dostępnego do zepsucia zawartości, dzięki czemu pozostaje ona dłużej świeża.

Proces pakowania próżniowego jest stosunkowo prosty: produkt jest umieszczany na tacce wewnątrz maszyny, która następnie wysysa całe powietrze za pomocą silnej pompy. W ten sposób wokół produktu powstaje szczelne zamknięcie, uniemożliwiające przedostanie się bakterii i zepsucie produktu. Po napełnieniu i zamknięciu, produkty zapakowane próżniowo mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez wiele lat, nie psując się – nawet mięso i ser pozostaną jadalne przez lata, jeśli zostaną odpowiednio zapakowane!

Pakowarka próżniowa gastronomiczna ma wiele zalet:

Poprawa jakości żywności

Uszczelnienie próżniowe Twojej żywności pomaga zapobiegać oparzeniom zamrażarki, które mogą sprawić, że żywność po rozmrożeniu będzie miała nieświeży i suchy smak. Jest to szczególnie ważne w przypadku mięs, które są podatne na poparzenie zamrażarką, ponieważ nie mają dużo tłuszczu, który chroniłby je przed niskimi temperaturami. Oparzenie zamrażarki powoduje również szybsze wysychanie mięsa podczas gotowania na patelni lub na grillu.

Wydłużona trwałość 

Żywność zamknięta w szczelnej torbie może przetrwać do pięciu razy dłużej niż żywność przechowywana w tradycyjnych pojemnikach, takich jak puszki czy szklane słoiki. Dłuższy okres przydatności do spożycia oznacza mniej odpadów z zepsutej żywności, co pozwala zaoszczędzić pieniądze i pomaga zmniejszyć ślad węglowy poprzez ograniczenie ilości odpadów na wysypiskach!

Łatwiejsza kontrola porcji 

Kontrola porcji jest ważną częścią zdrowego odżywiania poprzez zmniejszenie ilości spożywanych kalorii przy zachowaniu odpowiednich poziomów żywienia. Zgrzewarki próżniowe są świetne do kontroli porcji.

TWÓJ KOMENTARZ

dziewiętnaście + 11 =