Jak rozpoznać prawdziwe kakao ceremonialne?

Prawdziwe kakao ceremonialne jest uprawiane na półwyspie Jukatan i zbierane ręcznie. Znane jest również jako kakao „meksykańskie” lub „majowe”. Roślina kakao jest wiecznie zielona, a jej dojrzewanie trwa około pięciu lat. Produkuje owoce przez cały rok, ale tylko raz na jakiś czas owoce osiągają swój szczyt i dają najlepsze ziarna kakao.

Jest to wyjątkowa odmiana, która ma charakterystyczny smak i aromat. Ziarno ma charakterystyczny kształt i kolor, a także zawiera więcej tłuszczu niż inne rodzaje ziaren kakaowych.

Sprzedawane w ziarnach lub sztabce

Prawdziwe kakao ceremonialne jest zazwyczaj sprzedawane w postaci całych ziaren lub sztabki, ponieważ lepiej wytrzymują wilgotne warunki niż zmielone ziarna. Są one również łatwiejsze do wykorzystania w przepisach wymagających zmielenia własnej czekolady (lub użycia robota kuchennego).

Smak

Smak prawdziwego kakao ceremonialnego różni się od tego, do którego możesz być przyzwyczajony, jeśli jadłeś tylko produkty czekoladowe z supermarketu. Na przykład, jeśli jadłeś tabliczki czekolady, zauważysz, że prawdziwa czekolada ceremonialna ma znacznie bogatszy smak. Jest ona również mniej słodka niż zwykłe kakao i ma lekko gorzki posmak, który pochodzi od prawdziwego kakao w proszku. Niektórzy ludzie preferują ten smak, podczas gdy inni wolą słodszy smak czekolady z supermarketu.

Kupisz je online na specjalnych stronach

Prawdziwa czekolada ceremonialna może być zakupiona online na wielu stronach internetowych, które specjalizują się w wysokiej jakości czekoladach wykonanych z naturalnych składników, takich jak https://pluskakao.pl/.

TWÓJ KOMENTARZ

trzy × cztery =