Do czego służy wymiennik kominowy w piecach piekarniczych?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wymiennik kominowy jest urządzeniem, które wymienia ciepło pomiędzy spalinami a powietrzem w komorze pieczenia. Ta wymiana ciepła pomaga w utrzymaniu pożądanej temperatury w komorze pieczenia. Wymienniki kominowe są wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu, w tym w przetwórstwie spożywczym i farmaceutycznym. Są również używane w środowiskach o wysokiej temperaturze, takich jak zakłady produkcji stali, ale głównie używane są w piekarniach.

Z czego składa się wymiennik kominowy?

Wymiennik kominowy jest zwykle wbudowany w górną część pieca piekarniczego, gdzie może być łatwo dostępny dla personelu konserwacyjnego. Wymiennik składa się z dwóch (lub więcej) rur lub przewodów rurowych, które są połączone ze sobą na jednym końcu i otwierają się do zamkniętej komory na drugim końcu. Rury te są często wykonane ze stali nierdzewnej lub innych materiałów odpornych na korozję powodowaną przez spaliny i żrące środki chemiczne stosowane w procesach pieczenia.

Jak działa wymiennik kominowy?

Spaliny wchodzą do jednej rury i wychodzą przez inną, tworząc obwód wokół zamkniętej komory. Wewnątrz tej komory może znajdować się kilka przegród, które zapobiegają bezpośredniemu kontaktowi spalin z powietrzem wewnątrz, dzięki czemu ciepło może być przekazywane bardziej efektywnie. Przegrody pomagają również zapewnić jednolitą temperaturę na całej powierzchni wymiennika, dzięki czemu straty ciepła przez konwekcję są minimalne. Aby wdrożyć następujące rozwiązanie do swoich pieców wystarczy skorzystać z witryny https://ibis.net.pl/product/kominowy-wymiennik-ciepla/, na której znajdziemy odpowiednie wymienniki kominowe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*