Zasady transportowania mięsa – o czym należy wiedzieć?

Transport mięsa jest trudnym zadaniem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Aby produkty się nie zepsuły, należy przestrzegać wszelkich norm, które są bardzo restrykcyjne. W jaki zatem sposób transportować mięso, by bezpiecznie je dostarczyć do miejsca docelowego? O jakich zasadach należy pamiętać? Odpowiedzi znajdziemy w poniższym artykule.

Jak transportować mięso?

Kluczową kwestią są odpowiednio dobrane pojemniki. Muszą być one wykonane z materiałów o najwyższej jakości, które nie wchodzą w interakcje z artykułami spożywczymi. Tylko w ten sposób możemy zapewnić najwyższe bezpieczeństwo przewożonej żywności. Jak się okazuje, do użytku dopuszczonych jest wyłącznie kilka modeli pojemników, wśród których najpopularniejszymi są euro E2. Są one wielorazowe, dlatego, aby maksymalnie zwiększyć bezpieczeństwo przewożonych towarów, warto zaopatrzyć się w worki do pojemników e2.

Podczas transportu mięsa nie możemy zapomnieć, że jest to wyjątkowo delikatny produkt. Istnieją specjalne normy, które mówią, w jakich warunkach może być przewożony dany rodzaj mięsa. W ten sposób dziczyzna małych zwierząt może być przewożona w maksymalnej temperaturze wynoszącej 4 stopnie C, zaś w przypadku dużych zwierząt – do 7 stopni C. W tej samej temperaturze może być przewożone mięso czerwone. Te kwestie są niezwykle ważne. Szczególnie należy uważać zwłaszcza latem, kiedy panują wysokie temperatury powietrza. Niewłaściwa temperatura może być przyczyną psucia się mięsa, z którym wiążą się nie tylko koszty finansowe, lecz przede wszystkim zdrowotne.

TWÓJ KOMENTARZ

20 − 7 =