Olej tłoczony na zimno – co to znaczy?

Oleje tłoczone na zimno powstają w wyniku innych procesów niż te, które można spotkać na sklepowych półkach. Przy ich produkcji kluczową rolę odgrywa temperatura tłoczenia, bowiem nie przekracza 40-50 stopni Celsjusza. Klasyczny olej wytwarzany jest w temperaturze 160 stopni Celsjusza, a kolejno schładzany do 30. Podczas tego procesu traci wiele cennych składników. Oleje tłoczone na zimno, dzięki niskim temperaturom wytwarzania zachowują swoje prozdrowotne właściwości, które odżywiają organizm.

Prozdrowotny olej

Jednym z najczęściej wybieranych olei tłoczonych na zimno jest olej z czarnuszki. Stanowi źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, wspomagających odporność i zdrowie. Jest to o tyle ważne, że substancje te mają wpływ na odporność, działają jako środek przeciwalergiczny oraz skutecznie leczą atopowe zapalenie skóry. Warto wybrać ten olej, mając problemy skórne tj. trądzik, grzybicę i wysypkę, gdyż zawarte w nim kwasy tłuszczowe nawilżają i odżywiają skórę. Korzystają z niego często rodzice, gdyż pomaga w walce z pasożytami, a nie powoduje żadnych efektów ubocznych u dziecka.

Olej rydzowy tylko na zimno

W procesie produkcji oleju rydzowego najważniejsza jest temperatura tłoczenia, a wynosi ona nie więcej niż 38 stopni Celsjusza. Tylko wtedy zachowuje on swoje wartości odżywcze, właściwości bioaktywne i witaminy.

Chcąc kupić wartościowy olej tego typu, poleca się stronę https://oleoteka.pl/nasze-oleje/34,olej-rydzowy. Sklep oferuje w 100% naturalny olej, bez żadnych dodatków, którego smak i kolor pochodzą wprost z nasion lnicznika siewnego.

TWÓJ KOMENTARZ

pięć + 20 =