Olej lniany i z ostropestu – naturalne zdrowie

Bogata zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6 sprawiają, że w diecie każdego człowieka powinny się znaleźć oleje tłoczone na zimno. Mogą być spożywane bezpośrednio, ale równie dobrze można nimi urozmaicać sałatki, kanapki i inne przekąski. Tylko zakupione w dobrym sklepie mają gwarancję najwyższej jakości. Zawsze powinny być przechowywane w chłodnej temperaturze, aby nie straciły swoich drogocennych właściwości.

Zdrowie płynące z olei

Na rynku są dostępne oleje z bardziej lub mniej znanych roślin. Jednym z popularnych jest olej lniany, rozpowszechniony dzięki popularnej diecie dr Budwig. Jest to najbogatsze źródło kwasów Omega-3 i Omega-6, więc ma dobroczynny wpływ na organizm ludzki. Coraz więcej osób interesuje się płukaniem ust olejem lnianym. Aby je prawidłowo wykonać, należy użyć 2-3 łyżeczki oleju i płukając gardło, zęby, dziąsła należy go trzymać ok. 20 min. Po tym czasie należy go wypluć i przepłukać jamę ustną wodą. Jeśli przeszkadza nam smak oleju, warto dodać kilka kropli olejku miętowego lub cynamonowego.

Pomoc w regeneracji wątroby

Jednym z mniej znanych jest olej z ostropestu Jak stosować, aby przyniósł najwięcej korzyści? Najlepiej spożywać go 2 do 3 razy dziennie, jedna niecała łyżeczka na pół godziny przed posiłkiem. Można go także dodać do potraw, ma orzechowy posmak i ziołowy aromat. Nigdy nie należy go podgrzewać, a temperatura przechowywania nie może przekroczyć 20 st. Oprócz pomocy w regeneracji wątroby, może być z powodzeniem używany do oczyszczania organizmu z toksyn.

TWÓJ KOMENTARZ

19 − sześć =