Stosowanie sterylizacji cieplnej jest ważnym procesem w przemyśle spożywczym. Zapewnia konsumentowi bezpieczny produkt, który nie zawiera szkodliwych bakterii lub innych mikroorganizmów.
Sterylizacja cieplna może być przeprowadzona na dwa sposoby: za pomocą pary wodnej lub promieniowania. Sterylizacja parowa polega na poddawaniu produktów działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem w temperaturze 121°C przez 15 minut. Sterylizacja radiacyjna wykorzystuje promienie gamma lub wiązki elektronów do zabicia mikroorganizmów obecnych na powierzchni produktów.
Ta metoda sterylizacji jest powszechnie stosowana do narzędzi medycznych i sprzętu chirurgicznego, ponieważ jest ona bardzo skuteczna w zabijaniu bakterii. Znajduje ona zastosowanie również w sterylizacji produktów farmaceutycznych, takich jak szczepionki, antybiotyki, a nawet kosmetyki.
Jednym z popularnych rodzajów sterylizacji termicznej jest autoklawowanie, które polega na umieszczeniu przedmiotów w szczelnej komorze, a następnie ogrzewaniu ich parą wodną pod ciśnieniem w wysokiej temperaturze przez określony czas. Wykazano, że sterylizacja gorącym powietrzem przy użyciu narzędzi dostępnych na stronie https://airconindustry.pl/urzadzenia-do-dezynfekcji-termicznej/ skutecznie eliminuje 99% wszystkich bakterii już po jednorazowym przejściu przez ten proces.