Jakie produkty można stosować do grilla, nie wliczając mięsa?

Grillowanie to jedna z ulubionych metod przygotowywania posiłków przez Polaków. Niezależnie czy korzystamy z tradycyjnej wersji węglowej, czy też bardziej nowoczesnej gazowej lub elektrycznej istnieje cały szereg potraw, które możemy przyrządzić przy pomocy tego sprzętu. Większość z nas grilluje kiełbasę i karkówkę, jednak w dobie rozpowszechniającego się wegetarianizmu warto sięgnąć po warzywa, a nawet owoce. Podając np. paprykę nadziewaną serem halloumi i oliwkami lub szparagi z rusztu, podbijemy serca naszych gości i zaimponujemy im kulinarną pomysłowością. Z rusztu tego typu https://koler.pl/produkt/ruszt-zeliwny-marki-koler doskonale będzie smakował także ananas lub upieczone w foli banany.

Fantazja południowców na grillu

Rezygnując z czerwonego mięsa i drobiu przyrządzanego na grillu, zostaje nam bardzo wiele innych opcji. Wszyscy ludzie mieszkający nad basenem Morza Śródziemnego doskonale grillują ryby oraz owoce morza. Warto się od nich uczyć i zacząć piec te delikatne przysmaki na ruszcie. Dla fanów kuchni południowej doskonałą propozycją będą nadziewane kalmary lub szaszłyki z krewetek. Osoby wolące bardziej polskie, regionalne smaki mogą pokusić się o podpieczenie świeżego pstrąga przyprawionego cytryną, czosnkiem, jak też koperkiem. Świetnym dodatkiem będą tu kartofle. Podgotowane wcześniej ziemniaki na grillu nabiorą złotego koloru i cudownego, dymnego aromatu. Jeśli raz spróbujemy czegoś innego niż grillowane mięso, nie będziemy mogli się powstrzymać przed kolejnymi kulinarnymi eksperymentami z użyciem tego sprzętu.

TWÓJ KOMENTARZ

pięć + dwa =