Z roku na rok w naszym kraju coraz więcej osób regularnie pije moszcz winny. To nic innego jak nieprzefermentowany sok uzyskany ze świeżych, czerwonych winogron (rzadziej białych). Nie zawiera alkoholu, ale może za to posiadać niewielkie ilości skórek, co oznacza brak stuprocentowej klarowności. Warto podkreślić, że doskonale smakuje, a ze względu na duże właściwości prozdrowotne jest idealny nawet dla kobiet w ciąży czy alergików. Godny polecenia jest m.in. portugalski moszcz dostępny online na: https://winostyl.pl/pl/p/Moszcz-z-winogron%2C-Sok-z-winogron-Blauer-Portugieser-100-1%2C0-l-1/259.
Moszcz winny zawiera 100% soku bez absolutnie żadnych dodatków o charakterze konserwującym. Świetnie zastępuje przy tym typowe słodkie i półsłodkie wina, ponieważ jest intensywny w smaku – z wyważoną kwasowością, a jednocześnie umiarkowaną słodyczą. Może być z powodzeniem podawany do deserów, czerwonych i białych mięs, wędlin, miękkich żółtych serów, francuskich serów pleśniowych, lekkich sałatek i potraw wytrawnych.
Jego pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm wynika z tego, że ma w swoim składzie mnóstwo wartościowych witamin, antyoksydantów i polifenoli. Przede wszystkim wyraźnie obniża poziom złego cholesterolu, ograniczając tym samym ryzyko otyłości i choroby miażdżycowej. Oprócz tego poprawia trawienie, dlatego jest wyjątkowo polecany wszystkim osobom z nadkwasotą. Oto pozostałe istotne właściwości moszczu: zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój nowotworów i kondycję skóry, korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie układu pokarmowego i podnosi ogólną odporność organizmu.