Czym wyróżnia się słodzik erytrol?

Cukier to jeden z głównych składników diety większości ludzi, ponieważ znajduje się w napojach gazowanych, słodyczach oraz tysiącach innych produktów spożywczych. Niestety powoduje on wiele groźnych chorób, takich jak np. cukrzyca i otyłość. Z tego względu konsumenci coraz częściej szukają znacznie zdrowszych zamienników. Warto z pewnością zainteresować się erytrolem, który bardzo przypomina zwykły cukier, ale jednocześnie jest dużo mniej kaloryczny i nie wywołuje żadnych niepożądanych dolegliwości gastrycznych.

Brak nieprzyjemnego posmaku to istotna zaleta

Erytrol to biały i błyszczący proszek o strukturze kryształu, wytwarzany w procesie fermentacji. Gwarantuje podobne wrażenia organoleptyczne co klasyczny cukier (w około 70%), choć jest całkowicie pozbawiony smaku. Dzięki temu w żaden sposób nie wpływa negatywnie na przyjemność z jedzenia danej potrawy czy picia napoju. Kaloryczność tego produktu wynosi zaledwie 5%, więc mogą go z powodzeniem stosować osoby będące na diecie odchudzającej (np. dodając do herbaty lub przygotowywanego ciasta).

Poza tym spożywanie erytrolu nie skutkuje biegunką, wzdęciami ani innymi uciążliwymi dolegliwościami związanymi bezpośrednio z układem pokarmowym. Wynika to z faktu, że substancja jest niemal w całości wydalana wraz z moczem – nawet w 85-90%. Należy równie wspomnieć, że erytrol posiada minimalny indeks glikemiczny, w związku z czym nie powoduje wzrostu glukozy we krwi. Jest zatem idealnym rozwiązaniem dla diabetyków, którzy używając go nie są zmuszeni do przyjmowania wysokich dawek insuliny, co ma przełożenie na komfort ich codziennego życia.

TWÓJ KOMENTARZ

dwadzieścia + siedemnaście =