Co jeść podczas upałów?

Lato to czas, kiedy zmienia się metabolizm organizmu. Wbrew pozorom, nie potrzebuje on wtedy mniej jedzenia, a więcej! Wyjątkiem są upały, kiedy większość ludzi nie potrzebuje dużej ilości pokarmu, bo organizm jest skupiony na wychłodzeniu samego siebie. Wtedy liczą się posiłki lekkostrawne, które na dodatek zawierają spore ilości wody. Pomaga to we właściwym nawodnieniu oraz nie obciąża nadmiernie żołądka.

Owoce i warzywa

Podczas upałów bardzo wskazane jest spożywanie owoców. Mają one w sobie sporo wody, dlatego perfekcyjnie zapobiegają odwodnieniu. Cytryny i inne cytrusy posiadają właściwości odchładzające, co ma niebagatelne znaczenie dla wszystkich ciężko pracujących. Pijąc wodę z cytryną zarazem nawadniamy organizm i schładzamy go. Sięgajmy też po warzywa – te będą idealne na drugie śniadanie. Nie są zbyt kaloryczne, ale dostarczą nam właściwą porcję energii. Najlepiej wybierać lekkostrawne warzywa jak pomidory, które będą doskonałą alternatywą dla posiadających cukier owoców.

Najważniejszym posiłkiem dnia są dania obiadowe w Przeźmierowie firmy oferują lekkostrawne posiłki, które świetnie nadają się na lato. Można więc zjeść chłodnik, który jest idealną zupą na tę porę roku. Warto na jakiś czas odstawić mięso – bardzo obciąża ono żołądek i sprawia, że traci się niepotrzebnie siły na jego trawienie, miast na oziębianie samego siebie. Lody też o dziwo nie są wskazane przez lekarzy, ale mało kto z nas potrafi odmówić sobie tej przyjemności, zwłaszcza gdy akurat panuje skwar.

TWÓJ KOMENTARZ

19 − siedemnaście =