Co podać gościom na chrzcinach?

Chrzciny to bardzo ważna uroczystość w życiu rodziców oraz chrzestnych, będących od tej pory wzorem dla swojego podopiecznego. Przyjęcie odbywające się po obrzędach w kościele najczęściej organizowane jest dla kilkunastu osób, będących członkami najbliższej rodziny lub należących do grona znajomych. W wielu sytuacjach organizowane jest w restauracjach, ponieważ zabiera szereg obowiązków związanych z przygotowaniem. Z chrzcinami w Poznaniu sprawa wygląda bardzo podobnie jak w innych częściach Polski. Jedyną różnicą mogą być dania regionalne, które stanowią charakterystyczne punkty konkretnych części naszego kraju. Przebieg i menu jest jednak stosunkowo zbliżone. Jak zatem przebiega takie przyjęcie i czym mogą poczęstować się goście?

O tym musisz pamiętać

Na początku podawany jest najczęściej rosół, który stanowi jedno z najbardziej charakterystycznych dań w Polsce, rozpoczynających każdą imprezę. Po zupie przychodzi czas na drugie danie. Tutaj serwowane są przede wszystkim tradycyjne kluski, dla których alternatywą mogą być klasyczne ziemniaczki posypane świeżym koperkiem. Jako dodatek serwowane są sosy, którymi można polać zarówno kluski, jak i ziemniaki. Zwieńczeniem obiadu jest wybór mięs: rolady, schaby, udka z kurczaka. Wszystko można uzupełnić zestawem surówek. Oprócz tego zwykle dostępna jest zimna płyta, w której królują sałatki lub koreczki. W ramach ciepłych i zimnych posiłków wykorzystać mnogość propozycji, z jakich składa się tak zwana garmażerka cennik zazwyczaj jest bardzo przystępny.. Tutaj do wyboru mamy m.in. galarety czy krokiety. Nie można też zapomnieć o słodkich deserach.

TWÓJ KOMENTARZ

trzy + 2 =