Zakupy spożywcze – jak znaleźć najlepsze jakościowo produkty?

Coraz więcej osób w naszym kraju staje się świadomymi konsumentami. Nie chcemy bezmyślnie kupować tego, co jedynie reklamowane jest jako „najlepsze” ani decydować się na produkty, które co prawda są tanie, ale ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Podejmowanie przemyślanych decyzji konsumenckich jest szczególnie ważne podczas zakupów spożywczych. Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Jak zatem wybierać produkty, które nie tylko są smaczne i przystępne cenowo, ale również korzystne dla naszego zdrowia? 

Co warto kupować?

Kluczem do sukcesu jest staranne czytanie etykiet. Według wielu badań, Polacy często zapominają o tym, by podczas kupowania produktów spożywczych sprawdzać ich etykiety. Jednak to właśnie one powiedzą nam najwięcej o jakości danego artykułu. Z reguły najlepsze – czyli najzdrowsze – są te produkty, które mają najprostszy skład. Długa lista składników i obco brzmiących nazw nie wróży nic dobrego! Dla przykładu jogurt naturalny powinien zawierać w sobie jedynie mleko lub mieszankę mleka i śmietany oraz żywe kultury bakterii. Z kolei makaron powinien być przygotowany z ekologicznej mąki orkiszowej, fasoli, ciecierzycy, groszku lub innych tego typu naturalnych składników z dodatkiem wody. Takie zdrowe makarony z prostym składem można znaleźć za pośrednictwem strony https://biozfarmy.pl/pol_m_Makarony-180.html.

Certyfikaty i oznaczenia świadczące o wysokiej jakości

Nie tylko lista składników powinna przykuć naszą uwagę, gdy czytamy etykiety. Na opakowaniach można znaleźć certyfikaty i oznaczenia, które informują o tym, w jaki sposób został wykonany określony produkt i jakie ma właściwości. Jeśli zależy nam na wspieraniu rodzimego rynku, wybierajmy artykuły z oznaczeniem “Wyprodukowano w Polsce”. Na opakowaniach zdrowych i ekologicznych produktów można znaleźć także informacje, że nie zawierają w sobie konserwantów i polepszaczy lub są wolne od składników genetycznie modyfikowanych (GMO). O wysokiej jakości produktów spożywczych świadczy także certyfikat BIO. Dowodzi on, że dany artykuł spełnia normy unijne, a jego składniki pochodzą z godnego zaufania gospodarstwa ekologicznego.

TWÓJ KOMENTARZ

dwadzieścia + 20 =