Jakie urządzenia i sprzęt powinny się znaleźć w każdej profesjonalnej cukierni?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jednym z doskonałych pomysłów na własny biznes jest otwarcie cukierni, oferującej klientom ciasta, pączki, torty, kolorowe desery i inne słodkości. Istotnym warunkiem osiągnięcia sukcesu na rynku jest w tym przypadku zapewnienie optymalnej jakości wyrobów (głównie pod względem smaku), a także ich odpowiednie wyeksponowanie. Z tego względu należy się zaopatrzyć w szereg funkcjonalnych urządzeń, mebli oraz drobnych akcesoriów przydatnych podczas wykonywania różnych czynności w kuchni. Zostaną one wymienione w dalszej części artykułu.

Bez porządnego pieca ani rusz

Podstawowe wyposażenie cukierni stanowi nowoczesny piec konwekcyjny, które powinien posiadać obudowę z ponadprzeciętnie wytrzymałej stali nierdzewnej i dawać możliwość pieczenia wysoko- i niskotemperaturowego, duszenia oraz naparowywania. Gwarantuje on równomierną obróbkę termiczną wszelkich słodkich wypieków. Najlepiej postawić na model odznaczający się maksymalnym stopniem izolacji (niskie zużycie energii) i wyposażony w kilka udogodnień – m.in. solidny uchwyt, termostat ochronny, oświetlenie LED-owe, ogranicznik do drzwi oraz specjalny zbiornik na skropliny, zlokalizowany pod szklanymi drzwiczkami. Oprócz tego w żadnej profesjonalnej cukierni nie obejdzie się bez dobrego miksera planetarnego o wysokiej prędkości obrotowej. Służy on bowiem zarówno do ubijania mas i kremów, jak i perfekcyjnego rozcierania rozmaitych produktów spożywczych. Pozostałe wymagane urządzenia i akcesoria to: miksery ręczne, wałkownice do ciasta, ekspres ciśnieniowy do kawy, zmywarka gastronomiczna, lodówka do przechowywania półproduktów, blachy do pieczenia, rękawy do dekorowania ciast, foremki, szpatułki, woreczki do kremów, znaczniki, szczypce, widelce, wycinarki oraz pędzelki.

Najbardziej pożądane konstrukcje meblowe

Oprócz wymienionych w poprzednim akapicie elementów, w cukierni muszą się jeszcze koniecznie znaleźć meble przeznaczone stricte do eksponowania poszczególnych słodkości. Mowa tutaj przede wszystkim o estetycznej, przeszklonej witrynie, która dzięki wbudowanemu agregatowi i sterownikowi elektronicznemu skutecznie podtrzyma optymalną wilgotność ciast oraz deserów. Oczywiście pozwoli je również zaprezentować w wystarczająco atrakcyjny sposób. Inne pożądane konstrukcje to przede wszystkim:

– szafa chłodnicza z drzwiami rozwiernymi i kilkoma półkami o regulowanej wysokości,

– regał drewniany na wyroby niepotrzebujące niskiej temperatury (koniecznie z lustrem),

– stół promocyjny ze stalowymi przegrodami,

– konserwator do lodów – opcjonalnie, jeśli są sprzedawane w lokalu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*