Ekogroszek opałowy wytwarzany jest z wysokokalorycznego węgla charakteryzującego się niską spiekalnością. Produkowany jest z węgla brunatnego a także kamiennego. Ekogroszek workowany posiada tą przewagę ze sprzedawanymi luzem, że można bezpiecznie go przechowywać nawet jeśli posiada się niewielkich rozmiarów kotłownię. Przechowywanie go w workach sprawia, że nie uniknie on zawilgoceniu oraz nie straci na swojej kaloryczności. Przed zakupem dużych ilości ekogroszku warto wiedzieć jakie parametry pozwolą na jego pełne wykorzystanie.
Wysokiej jakości ekogroszek workowany odznacza się niską zawartością siarki oraz wody. Posiada też niewielkie ilości pozostałych substancji niepalnych. Dobrze też, jeśli posiada niewielką ilość popiołu (poniżej 10%) bowiem dzięki temu podczas jego spalania nie będą powstawały duże ilości popiołu a tym samym uniknie się częstego czyszczenia pieca. Dobrej jakości ekogroszek workowany oferuje https://iresta.com.pl/ który jest nie tylko wysoko kaloryczny ale też bardzo łatwy w użyciu. Wybierając ten produkt warto zwrócić też uwagę na jego granulację, która powinna być na poziomie 5-25 mm oraz zdolność spiekania Rogi. W tym przypadku współczynnik Rl powinien być równy 0, ten wyższy lub równy 20 sprawia, że podczas spalania ekogroszku powstają spieki, przez co węgiel nie spala się efektywnie. Większa spiekalność wymusza konieczność częstszego zaglądania do pieca, mniejszą wydajność produktu oraz zwiększone koszty zakupu opału. Problemem jest także częstsza konieczność konserwowania pieca.