Jak wydobyć więcej smaku z kawy?

Jeżeli nie wyobrażacie sobie dnia bez cudownego, pobudzającego i jedynego w swoim rodzaju aromatu świeżo zaparzonej kawy, mamy dla Was dobrą wiadomość. Wasza ulubiona kawa może smakować jeszcze lepiej, można tego dokonać bez wielu zbędnych ceregieli. Nie musicie kupować nowego, drogiego ekspresu, nie musicie nawet zmieniać ulubionej marki waszej codziennej małej czarnej. Jest na to sposób, o którym pewnie żaden z Was wcześniej nie pomyślał. Co najciekawsze, sposób ten jest tak prosty, że możecie zastosować go właściwie od razu. 

Spróbujcie sami

Zastanawiając się jak wydobyć więcej smaku z kawy pomyślcie o tym w jaki sposób wasza kawa została zmielona. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że mieląc ją w elektrycznym młynku, doprowadzamy bardzo często do pojawienia się wysokiej temperatury. Przez to nasza kawa po prostu się przypala, a jej smak staje się gorzki i nieprzyjemny. Nawet zastosowanie nowoczesnych młynków elektrycznych, nie eliminuje całkowicie tego zjawiska. Może więc warto pomyśleć o ręcznym żarnowym młynku do kawy dostępnym, chociażby tutaj https://labuna.pl/Mlynki-reczne-c52

Efekt zmienia wszystko

Najważniejszym czynnikiem, którym różnią się żarnowe młynki ręczne od elektrycznych jest sposób zmielenia kawy. Ziarna zostają po prostu zmiażdżone, dzięki czemu uwalniają smaki i aromaty, o których wcześniej nie mieliście bladego pojęcia. Nieważne, czy jest to młynek stalowy, czy ceramiczny, mieląc w nim ręcznie kawę uzyskujemy również doskonały zapach, który wypełnia całe pomieszczenie, pozwalając nam delektować się ulubioną kawą w sposób nigdy wcześniej niespotykany. Tak prosta wydawałoby się czynność, a może zmienić tak wiele. Spróbujcie sami!

TWÓJ KOMENTARZ

15 − pięć =