W kulturze słowiańskiej nalewki są cenione od wielu lat nie tylko za właściwości smakowe, ale także prozdrowotne. W starych księgach zielarskich możemy znaleźć mnóstwo przepisów na mikstury, które szybko pozwolą nam uporać się z niestrawnością, bólami, czy innymi dolegliwościami. Aby leczyć się w ten sposób, musimy jednak zgłębić tajemnice kryjące się w naturze. Warto zapoznać się z rodzajami leczniczych ziół, jednak musimy również pamiętać, że są rośliny mogące zaszkodzić. Np. kobiety ciężarne powinny unikać krwawnika, czy też piołunu.
Gdy już zapoznamy się z listą ziół zakazanych przy ewentualnych schorzeniach, możemy przejść do przygotowywania nalewek. Na przeziębienia doskonałym eliksirem będzie mikstura przygotowana z pigwy oraz alkoholu w odpowiednich proporcjach. Podobne właściwości ma nalewka z malin, czy też wiśni. Te trzy warianty owocowych trunków mają dużo witaminy C i dodatkowo rozgrzewają organizm. Wracając do ziół, na niestrawność warto wypić kieliszek kminkówki, miętówka obniży nam ciśnienie, a jałowcówka zadziała moczopędnie. W przypadku ostatnich nalewek pamiętajmy, że do mieszanki listków i alkoholu należy dodać także cukier lub miód. Wyposażeni w takie nalewki będziemy przygotowani na każdą dolegliwość.