Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez chleba. Ten kupowany w sklepie nie zawsze spełnia jednak nasze oczekiwania. Coraz więcej osób stawia więc na domowy wypiek chleba. Podstawę stanowią jednak zdrowe składniki. Potrzebna będzie nam przede wszystkim odpowiednia mąka. Trzeba zastanowić się także nad tym, jaki rodzaj pieczywa interesuje nas najbardziej.
Ostatnio niezwykle dużą popularnością cieszy się chleb żytni razowy. Nie ma się temu co dziwić, bo charakteryzuje się on pozytywnym wpływem na stan naszego zdrowia. Posiada także wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z większością wędlin oraz warzyw. Jeżeli zamierzamy więc upiec taki rodzaj chleba w domu, niezbędna będzie nam mąka żytnia razowa. Najlepiej postawić na typ 2000. Trzeba również zastanowić się nad tym, czy chcemy upiec chleb na zakwasie, czy też bez jego dodatku. Potrzebne będą nam także drożdże, dzięki którym przygotowujemy zaczyn. Domowy chleb będzie smakował jeszcze bardziej wyjątkowo, jeśli posypiemy go zdrowymi ziarnami. Mowa tu między innymi o pestkach dyni, słonecznika czy też o kminku. Warto także wykorzystać sól, oregano oraz majeranek, aby doprawić żytni chleb razowy.