Ekogroszek zyskuje coraz większą popularność, co wynika z jego pozytywnych właściwości. Przed zakupem materiału opałowego warto jednak sprawdzić jego podstawowe parametry, które ułatwią użytkowanie i pozwolą lepiej go poznać. Na pierwszy plan wysuwa się kaloryczność, która mówi o wartości opałowej, czyli ilości ciepła emitowanego podczas spalania jednostki paliwa. W związku z tym im wyższa kaloryczność, tym więcej ciepła. Należy także zwrócić uwagę na spiekalność. Aby uniknąć ciągłego doglądania pracy kotła, warto wybrać niską jego wartość. Jeśli chodzi o spiekanie ekogroszku przyczyny są bardzo różne. Najczęściej jednak spieki powstają, gdy wspomniany parametr jest zbyt wysoki albo jakość paliwa jest słaba. Kolejnym powodem może być zbyt silny nadmuch powietrza w kotle albo niewystarczające ustawienie deflektora. Za tworzenie się spieków odpowiada również niska temperatura topnienia i spalania popiołu oraz czas podawania opału i przerwa.
Podczas ogrzewania domu nie sposób uniknąć wytwarzania popiołu. To naturalny skutek uboczny spalania ekogroszku i wielu innych materiałów. Wybierając jednak ekogroszek o odpowiedniej zawartości popiołu, która powinna oscylować wokół 6, można uniknąć jego nadmiaru. Zbyt duża zawartość popiołu ma wpływ nie tylko na czas poświęcany na oczyszczanie pieca, ale przede wszystkim na środowisko naturalne. Zapopielone ekogroszki dopowiadają za emisję cząstek stałych do atmosfery, przez co przyczyniają się do zanieczyszczenia powietrza.