Na temat pozytywnego wpływu miodu na nasze zdrowie można byłoby napisać wiele książek. Jeśli ten produkt pszczeli był odpowiednio przechowywany i został zakupiony z pewnego źródła, będzie posiadał wiele terapeutycznych właściwości. Ogólnie wiadomo, że miód znakomicie wzmacnia organizm, obniża ciśnienie tętnicze, świetnie goi rany i leczy schorzenia wątroby. Jednak wiele osób zadaje sobie pytanie – który miód jest najzdrowszy?
Kiedy jest mowa o miodzie, to trzeba pamiętać, że każdy jego rodzaj ma odmienne działanie, w zależności od roślin, z których został pozyskany. Na powyższe pytanie nie można więc jednoznacznie odpowiedzieć. Ogólnie ocenia się, że miody tradycyjne są niezwykle zdrowe i zawsze korzystnie wpływają na nasz organizm. Weźmy chociażby pod uwagę miód gryczany. Pochodzi on z kwiatów gryki i ma ostry ziołowy smak. Jest to jeden z najzdrowszych miodów, gdyż wykazuje duże właściwości antybiotyczne. Idealnie nadaje się do leczenia niedokrwistości, wynikającej z niedoboru żelaza. Poza tym działa oczyszczająco i odtruwająco. Natomiast miód lipowy powstaje z nektaru kwiatu lipy. Jest to rewelacyjny produkt na przeziębienia i grypę. Dzieje się tak dlatego, że działa napotnie i przeciwgorączkowo.