Kawa palona – jakie ma plusy?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Kawa palona ma bogaty, ciemny kolor i dymny smak. Przygotowuje się ją poprzez palenie zielonych ziaren kawy w wysokiej temperaturze. Proces palenia wpływa na ostateczny smak kawy, czyniąc ją mocniejszą lub łagodniejszą, ciemniejszą lub jaśniejszą. Kawa palona jest często mielona, aby ułatwić jej rozpuszczenie w wodzie. Jakie są zalety kawy palonej?

Kawa palona ma silniejszy smak

Główną różnicą między kawą paloną a niepaloną jest poziom smaku, jaki zawierają. Proces palenia wydobywa naturalny smak ziaren, czyniąc go silniejszym niż wcześniej. Dzięki temu kawa palona jest bardziej aromatyczna niż inne rodzaje kawy, które mają łagodniejszy smak.

Kawa palona jest bardziej odżywcza

Ziarna kawy zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i zmniejszają stan zapalny w organizmie. Przeciwutleniacze pomagają również chronić przed chorobami serca i rakiem, zapobiegając uszkodzeniu komórek organizmu przez wolne rodniki. Kawa palona zawiera więcej przeciwutleniaczy niż kawa zielona lub niepalona, ponieważ w procesie palenia poddawana jest działaniu ciepła, które uwalnia te korzystne związki z samego ziarna. Ponieważ te przeciwutleniacze są uwalniane w procesie palenia, stają się łatwiejsze do wchłonięcia przez organizm do komórek, co pomaga poprawić ogólny stan zdrowia, jednocześnie zmniejszając potencjalne ryzyko związane z regularnym spożywaniem zbyt dużej ilości kofeiny.

Zestawy kaw palonych są dobrym rozwiązaniem, jeśli chcesz ich kupić wiele.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*